Privatlån

Många är medvetna om att det idag är enkelt att samla sina lån. Det många inte vet är när man egentligen bör överväga att göra detta. Det finns flera fördelar med att göra detta och dessa kan vara tillräcklig anledning för vissa att själva samla sina lån, men det finns även specifika situationer då detta bör övervägas. Detta eftersom att du som paketerar dina lån ofta kan få en sänkt kostnad, bättre kreditvärdighet och mindre administrativ börda.

Samla lån privat eller via låneförmedlare

För dig som planerar att samla dina lån kan konceptet kännas lite löst. Till stor del beror detta på att det finns flera tillvägagångssätt. Dels kan du göra det själv, eller så kan du vända dig till en låneförmedlare. De olika sätten att samla dina lån har lite olika tillvägagångssätt och fördelar:

  • Samla dina lån privat. Att samla sin lån själv innebär i praktiken att du tar ett större lån som avser att betala dina mindre lån. Likt att vända sig till en låneförmedlare innebär det ofta att du får bättre villkor för det större lånet, vilket i förlängningen innebär att du får en lägre månadskostnad. Fördelen med att göra detta privat är att du får en större möjlighet att själv välja det exakta upplägget och har ansvar för hela processen.
  • Använd en låneförmedlare. En låneförmedlare hjälper dig med att jämföra många olika långivare och hitta det bästa lånet för just dig. Genom låneförmedlare kan du även få hjälp med att få ett lån som täcker in dina tidigare lån. Den största fördelen med en låneförmedlare är att processen är mycket snabbt och enkel för dig. Du får även erbjudanden från flera banker som du kanske inte hade kollat med själv.

Att samla dina lån behöver inte vara svårt. För dig som överväger att göra det kan det även vara klokt att läsa mer om att samla lån.

Samla dina lån för att minska kostnader och besvär

Även om du förstår konceptet med att samla dina lån behöver det inte vara uppenbart när du bör överväga detta. Något förenklat kan man säga att det finns tre tydliga situationer då du bör överväga detta:

  1. Då du har flera mindre lån. Om du har flera mindre lån så innebär det att det lätt blir rörigt. Det kan verka obetydligt i början men en missad faktura kan snabbt göra att din privatekonomi hamnar i en sämre situation. Har du flera mindre lån kan det därför vara dags att överväga att samla dessa.
  2. Då dina lån har onödigt hög ränta. Även om du inte har särskilt många lån kan dessa vara onödigt dyra. Om du exempelvis tagit ett lån när din privatekonomi varit sämre än vad den är i nuläget kan du ha möjligheten till att få bättre villkor idag. Det är därför en god idé att se över om du betalar onödigt mycket för dina lån i nuläget.
  3. Inför en bostadsaffär eller större lån. Din kreditvärdighet påverkas negativt av att ha flera lån. Inför ett större lån som exempelvis ett bostadslån kan det därför bli intressant att samla sina lån inför låneförhandlingarna.

Om du befinner dig i någon av dessa tre situationer eller av någon anledning betalar onödigt mycket för dina lån kan det alltså vara en god idé att samla dina lån.